Simbolistica formelor in fotografie


Acum odata cu venirea primaverii suntem indemnati la plimbari, la mers pe role si chiar la mers pe bicicleta. Dar mai cu seama ne creste apetitul fotografic pentru ca primavara este anotimpul  renasterii  naturii. Atunci infloresc copacii, apar primii muguri, etc. Multitudinea de subiecte abordate este foarte mare. In continuare voi prezenta simbolurile folosite in fotografii.

In fotografie, formele tridimensionale (acestea au : lungime, latime si inaltime) sunt reduse la doua dimensiuni (lungime si latime). In cazul vederii  oculare, avem distinctia inclusiv prin adancime a obiectelor, dar in fotografie avem de-a face cu forme. Formele reprezinta atat rezultatul obiectelor din lumea reala cat si alaturarea a doua sau mai multor suprafete pete, goluri de culoare, etc.

Depinzand de bagajul cultural al privitorului, formele au o semnificatie aparte. Si aici intervine fotograful. Rolul acestuia este de a descoperi formele din lumea reala si de a le transpune in fotografiile sale bineinteles in concordanta cu lumea reala.

Formele intalnite in fotografie sunt urmatoarele : cercul, ovalul, patratul, triunghiul si dreptunghiul. Sa le luam pe rand :

1. Cercul

A avut o semnificatie aparte atat in magie cat si in antichitate pentru ca este considerata forma cea mai stabila.

ATENTIE ! In cazul plasarii unui cerc in mijlocul cadrului trebuie atent evaluata pentru ca cel ce priveste imaginea, va ignora spatiul care nu este inscris in cerc. Cercul mai mic sau plasarea acestuia in laterala reduce puterea partiala de captura iar cel ce priveste imaginea, reduce partial puterea de captura si se va orienta in cadru, in raport cu centrul cercului.

2. Ovalul

In cazul in care deformam cercul pe una din axe, obtinem un oval.  Cu cat deformarea este mai pronuntata si cu cat axa mare se apropie mai mult de verticala, cu atat creste dinamismul provocat de oval. Cel care priveste imaginea vede doua puncte de interes in cazul ovalului asezat orizontal iar in cazul ovalului asezat vertical ponderea mai mare centrului aflat in varful cu cea mai mare curbura.

3. Patratul

Patratul inspira o puternica senzatie de echilibru, simetrie si calm pentru ca este o forma simetrica  dar numai  daca laturile sale sunt paralele cu marginea cadrului. In cazul in care laturile nu sunt paralele cu marginea cadrului, acesta semnifica dezechilibru, miscare si tensiune.

4. Triunghiul

Triunghiul inspira senzatii depinzand de raportul acestuia cu marginile cadrului. In cazul bazei mari paralele cu marginea inferioara a cadrului si varful in sus inspira stabilitate, inaltare si elevanta. In cazul bazei mari paralele cu marginea superioara a cadrului si varful in jos, triunghiul semnifica pesimism, disperare si chiar amenintare. In cazul triunghiului asezat cu baza mare paralela cu una din laturile verticale si varful orientat spre latura opusa sugereaza o cale prin care cel ce priveste imaginea poate urmari povestea acelei imagini.

5. Dreptunghiul

Fiind tot o forma simetrica, dreptunghiul creeaza unele tensiuni pentru ca este asimetric.  Cand este dispus orizontal, dreptunghiul semnifica liniste, repaus, echilibru sau raceala. In cazul in care dreptunghiul este dispus vertical sugereaza dinamism, forta sau chiar dramatism dar numai in cazul in care este fotografiat in contraplonjeu (atunci forma sa devine trapezoidala).

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Foto și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Simbolistica formelor in fotografie

 1. dan zice:

  faina teorie, practica ne cam omoara 🙂

  • mause2k zice:

   @dan : iti multumesc foarte mult pentru ca ai avut bunavointa sa citesti acest articol. Si da, intr-adevar practica ne cam omoara pentru ca trebuie sa cautam subiectele care corespund cu formele principale

 2. Irisha zice:

  Mi-ar placea sa fac un curs de fotografie. Cred ca e nevoie si de talent ca sa poti „prinde” in cadru vietile oamenilor, animale, plante, orice.

Spuneti opinia dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s