Cele 5 etape ale somnului


Ce se intampla cand suntem deplin treji ?
Înainte de a dormi, suntem treji. In acest moment  ne aflam in starea de veghe in punctul său de vârf din timpul zilei iar mintea noastră are undele cerebrale, numite unde beta. In aceste conditii suntem in legatura cu mintea constienta care ne tine pe drumul bun in viata noastra de zi cu zi. Dar iata care sunt cele cinci etape ale somnului :

Etapa 1 de somn
Cu totii am experimentat conştient etapa  1 de somn in viata noastra. De cate ori nu am „adormit” in timpul unei ore plictisitoare ? În aceasta etapa  creierul nostru emite unde alfa si cateva unde theta. Undele cerebrale alpha sunt emise cand suntem inca foarte treji. In stadiul acesta, corpul nostru se relaxeaza, rata respiraţiei si a inimii scad usor.

Etapa 2 de somn
In timpul etapei 2 de somn, avem de-a face cu izbucniri bruste in activitatea cerebrala. Unii oameni de stiinta cred ca aceasta este  incercarea treptată a creier pentru a „se opri”. In această etapa, putem fi treziti usor. In timpul studiilor, cei mai mulţi oameni s-au trezit din somn in etapa 2 si spun: „Am fost inca treaz.”

Etapele 3 si 4 de somn (somn profund)
In etapele 3 şi 4 de somn, undele creierului nostru ajunge la cea mai joasa frecventa a lor. Asta inseamna ca creierul nostru genereaza unde cerebrale delta iar  mintea noastră oscileaza intre undele delta si theta. In timpul acestor doua etape suntem intr-adevar „adormiti”.Asta inseamna ca aceste etape sunt denumite etape de somn adanc. Tensiunea arteriala, respiratia si ritmul cardiac ating punctul cel mai scăzut din zi. Vasele de sange se dilata si cel mai mult sânge care de obicei este stocat în organele noastre în timpul zilei merge prin muschi noastre pentru a-i hrani si repara.

Etapa 5 de somn (somn REM)
In etapa 5 somnul este, probabil, cel mai fascinant  pentru ca ne permite sa visam. S-a descoperit că atunci cand oamenii s-au trezit din această etapa, 95% dintre ei au spus ca viseaza chiar în acel moment.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Despre somn și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cele 5 etape ale somnului

  1. Pingback: Activitatile in aer liber si somnul « Blogul lui Mause2k

Spuneti opinia dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s