Efectele „spartului semintelor” in fata televizorului


Vizionarea TV nu este un simplu obicei sau doar un mijloc de informare; ne asezam cateva ceasuri zilnic in fata televizorului, ne relaxam, aflăm ce se mai intampla in lume si dupa aceea ne continuam activitatea. Este un scenariu care face parte din viata cotidiana. Numai ca privitul la televizor influenteaza in mod definitoriu viata omului contemporan pentru ca televizorul, in general reconstruieste realitatea si configureaza pentru omul zilelor noastre, un nou mod de a fi. In aceste conditii omul contemporan devine cea mai usoara victima. El este invins inainte de a afla ca impotriva mintii si sufletului sau se duce un adevarat razboi sau ajunge să fie inrobit, desi emisiunea TV il convinge ca este liber. Prin intermediul televizorului avem acces la numeroase sisteme de semnificatie cum ar fi :

 • limbaj verbal
 • expresie vocală
 • gestică
 • limbaj al trupului
 • decor

Aceste sisteme de semnificatie fac ca cea mai mare parte a informatiilor transmise prin televiziune sa aiba un impact subliminal.  Asta inseamna ca desi aceste informatii patrund in mintea telespectatorului si sunt depozitate in memoria acestuia, ele nu sunt complet constientizare de catre telespectator. Pe parcursul vizionării, este favorizata inducerea in mintea telespectatorului a unui ritm celebral alfa (de relaxare). In aceste conditii se produce vatamarea cortexului prefrontal. Asta inseamna ca telespectatorii au puternice repercusiuni in :

 • comportament
 • formularea acţiunilor
 • capacitatea de decizie
 • adaptarea la noi situaţii de viaţă.

Acestea se intampla pentru ca in cortexul prefrontal sunt integrate gandurile, emoţiile si motivatia. Tot aici se realizeaza constientizarea simultana a contextului, opţiunilor, a consecintelor si a perspectivelor oricarei actiuni  cu care se confrunta individul. Intr-un proces de comunicare nu este esenţial mesajul transmis, ci mediul prin care se realizează comunicarea. Fiecare mijloc de comunicare – vorbirea, scrisul, radioul, telefonul si televizorul structureaza intr-un mod specific şi definitoriu mesajele pe care le transmite. Vizionarea TV amorteste emisfera stanga a creierului si lasă emisfera dreapta a acestuia sa indeplineasca toate activitatile cognitive. In aceste conditii ne putem astepta la consecinte din cele mai neplacute pentru dezvoltarea si sanatatea creierului. Emisfera stanga a creierului este regiunea critică pentru organizarea, analiza şi judecata datelor primite. Partea dreapta a creierului trateaza datele primite în mod necritic pentru ca nu descompune si nu decodeaza informatia in partile ei componente. Emisfera dreapta a creierului procesează informatia in intregul ei si determina raspunsuri emotionale. Pentru ca emisfera stanga a creierului nu este operationala, nu putem trata  rational continutul prezentat la televizor. In aceste conditii mintea omului din fata televizorului nu mai este un subiect deplin constient.

Ce aveti de gand sa faceti ? Sa spargeti seminte in fata televizorului sau sa va traiti viata in adevaratul sens al cuvantului ? Astept raspunsul vostru printr-un comentariu !

Poate vreti sa cititi :

Negativismul stirilor TV

Reclame
Acest articol a fost publicat în Despre creier, Psihologie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Efectele „spartului semintelor” in fata televizorului

 1. Miselu zice:

  Salut Caludiu

  Tu afirmi ca :

  „Pe parcursul vizionării, este favorizata inducerea in mintea telespectatorului a unui ritm celebral alfa (de relaxare). In aceste conditii se produce vatamarea cortexului prefrontal.”

  Imi pare rau dar undele alfa nu vatmeaza cortexul sau vreo alta parte din creier.De fapt ele sunt benfice pt ca ne relaxeaza.

  Apoi afirmi ca:

  „Vizionarea TV amorteste emisfera stanga a creierului si lasă emisfera dreapta a acestuia sa indeplineasca toate activitatile cognitive.”

  Ma indoiesc ca privitul la TV poate „amorti” vreo emisfera lasand-o pe celalata sa preia toate sarcinile.

Spuneti opinia dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s