Despre temeri


Natura l-a inzestrat pe om cu un control absolut asupra unui singur lucru si anume : gandul. In aceste conditii putem sa spunem ca temerile nu sunt altceva decat stari de spirit. De-a lungul timpului s-au dezvoltat sase temeri fundamentale. Acestea sunt urmatoarele :

1. Teama de saracie paralizeaza capacitatea de a gandi. Ea distruge imaginatia, increderea in sine si face autocontrolul imposibil. De asemenea teama de saracie duce la insomnii precum si nefericire. Ea este cea mai distructiva pentru ca este cel mai greu de stapanit. Cum ne dam seama daca un individ sufera de teama de saracie ? Ne dam seama daca un individ sufera de teama de saracie prin analiza urmatoarelor  simptome: indiferenta exprimata prin lipsa ambitiei, indecizia, indoiala care este exprimata prin scuze menite sa acopere esecurile individului, ingrijorarea care este exprimata prin gasirea vinovatului in alta persoana, precautia excesiva exprimata prin obiceiul de a cauta partea negativa a oricarei situatii si procrastinarea exprimata prin obiceiul de a lasa pe maine ceea ce ar trebui facut anul trecut.

2. Teama de a fi criticat exista intr-o forma extrem de dezvoltata. De aceasta teama profita atat producatorii de haine cat si producatorii de automobile pentru ca atat moda cat si automobilele se schimba de la un sezon la altul. Din cauza temei de a fi criticat, individului ii este distrusa initiativa, imaginatia, etc. Cum ne dam seama daca un individ sufera de teama de a fi criticat ? Ne dam seama daca un individ sufera de teama de a fi criticat prin analiza urmatoarelor simptome: Constiinta de sine care este exprimata prin: nervozitate, timiditate in conversatie si in contactul cu strainii, lipsa stabilitatii, personalitatea, complexul de inferioritate, extravaganta, lipsa initiativei.

3. Teama de imbolnavire poate fi mostenire fizica sau sociala. Intr-adevar omul se teme de imbolnavire din cauza imaginilor teribile pe care le are in minte.Simptomele sunt urmatoarele : autosugestia (folosita in mod negativ), Ipohondria, lenea, Susceptibilitarea, Automenajarea, excesul (in cazul alcoolului sau stupefiantelor), ingrijorarea.

4. Teama de a pierde dragostea cuiva provine din obiceiul barbatului de a fura partenera cuiva. Simptomele acestei temeri sunt : gelozia, cautatul defectelor la ceilalti, jocuri de noroc.

5. Teama de batranete se dezvolta in principal din doua motive si anume : primul motiv este al unei asocieri care este : batranetea = saracia. Al doilea motiv este reprezentat de falsele invataminte ale trecutului. Simptomele sunt urmatoarele : incetinirea prematura, scuza de a fi batran si uciderea initiativei.

6. Teama de moarte nu este la fel de des intalnita in prezent. Simtomele sunt urmatoarele : gandul la moarte, asocierea cu frica de saracie si asocierea cu boala si dezechilibrul

 (sursa : Napoleon Hill – De la idee la bani)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Psihologie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spuneti opinia dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s