Tur pietonal ghidat „Prin Bucurestii ce se duc” sau mahalaua Flamanda


Va salut dragi vizitatori!

Sunt si de data aceasta alaturi de voi cu un nou articol. Dar voi incepe cu o intrebare : Bucurestiul inseamna numai ceea ce vedeti la stiri ? Pentru unii dintre voi raspunsul este DA si pentru altii din voi raspunsul este NU. Asa am crezut si eu acest lucru dar in urma unui anunt prin oras prin care populatia Bucurestiului este invitata sa participe la tururile pietonale perceptia mea despre Bucuresti este schimbata. Traseul cu pricina este un traseu in care incet-incet povestea Mahalalei Flamanda.  Punctul de plecare in acest traseu il constituie statuia lui Barbu Catargiu de la baza dealului Patriarhiei. Aici urmeaza o scurta introducere a locului precum si cateva date refertoare la primele linii de tramvai. Urcam pe dealul Patriarhiei. Prima oprire este la clopotnita. Acolo aflu faptul ca in traditia crestina biserica se construieste pe loc inalt. Mai aflu si faptul ca actuala catedrala patriarhala a fost la inceput manastire iar apoi a devenit mitropolie. Facem un ocol Catedralei Patriarhale si ne oprim la Palatul Patriarhiei care in perioada interbelica se numea Palatul adunarii deputatilor. Coboram spre Mahalaua Flamanda care incepe pe strada Enachita Vacarescu. Aici aflu povestea lui Ilie Tabacu supranumit Ilie Geambasu care umbla calare si raspandea teroare violand domicilii. Si tot aici aflu ca intrarea se numea fundatura. De aici mergem pe strr. Principatele Unite. Aici am aflat o informatie care se refera la faptul ca la finalul sec XIX impozitul se calcula dupa lungimea peretelui din strada. De aici ne indreptam spre strada Olimpului care pe vremea cand exista mahalaua Flamanda, era ulita principala a mahalalei. Ajungem la biserica Flamanda care se afla in inima mahalalei. Traseul continua pe strada Concordiei unde vad o casa mai veche decat strada. Strada se termina in piata Concordiei care in perioada interbelica era un loc deschis in care se adunau oamenii si vorbeau diverse si unde se desfasurau diverse evenimente. Traseul continua pe calea Serban Voda unde am putut vedea o casa din secolul XVIII (casa Voinea). Traseul se continua spre biserica Sfantul Spiridon Nou. Calea Serban Voda se infunda intr-un bloc dar in planul initial trebuia sa duca spre Curtea Voivodala. Dar traseul se continua pe strada Bibescu Voda. Iata ca am ajuns si la punctul final al traseului care este tot la baza dealului Patriarhiei.                   

CONCLUZIE : Bucurestiul are o istorie interesanta si povesti foarte interesante. Multumesc reprezentantilor ARCEN pentru rabdarea si bunavointa de a expune aceste povesti prcum si implicarea in aceste trasee pietonale. Dar cum voi cititorii trebuie sa si vedeti aceste locuri, voi atasa si fotografiile pe care le-am facut in acest tur.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Diverse, Experiente de viata, Timp liber și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spuneti opinia dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s