Despre timpul personal


Somnul, munca sau scoala, activitățile sociale, treburile sau alte angajamente fac parte din programul nostru zilnic. Ne facem liste cu ceea ce avem de facut. la finalul unei zile obisnuite, facem planificarea in avans. Noi consideram ca timpul de după orele de lucru este timpul nostru personal. Ne alocam timp pentru activitati. In acest proces uitam de noi. In timpul pauzelor de la activitățile obișnuite, stam in fața unui laptop sau a unui smartphone fie navigand pe Facebook sau Instagram fie cautand diverse lucruri online. Petrecerea timpului in fata smartphone-urilor ne poate face mai mult rau decat bine. Un smartphone ne poate oferi o mulțime de instrumente utile, cum ar fi : aplicații de productivitate sau programe de management de proiect, insa ne poate fura momentele prețioase care ar trebui sa fie timpul nostru personal. Utilizarea smartphone-ului inainte de culcare afecteaza atat calitatea somnului cat si ciclurile de somn precum si : stările de alertă si eficienta noastra de a doua zi. Interactiunea cu smartphone-ule schimba sistemul nervos intr-un mod de lupta sau fugi care duce la dezorganizarea diferitelor sisteme biologice. Urmarea este cresterea alarmanta a nivelului de stress. Utilizarea excesiva a aplicatiilor de pe smartphone ne face să fim mai puțin concentrati, mai putin organizati si mai puțin eficienți. Zona din creier care este cea mai afectata este lobul frontal care influenteaza planificarea, prioritizarea si controlul impulsurilor. Pentru ca majoritatea timpului petrecut cu smartphone-urile noastre este dedicat social media, ramanem în legatura cu ceea ce face toata lumea. Asta inseamna ca vedem realitatea falsa a perfecțiunii, pentru ca majoritatea postarilor de pe retelele sociale prezinta o viață socială perfecta, vacante uimitoare, corpuri potrivite, etc Asta inseamna ca ne comparam cu ceea ce se intampla in jurul nostru. Acest lucru declanseaza singuratate, invidie, anxietate, depresie si abilități de comunicare scăzute. Ori de câte ori avem momente libere, scoatem smartphone-ul din buzunar si ne îndreptam privirea catre ecranul acestuia. In timpul pauza de masa facem același lucru. Chiar si in timpul activitatilor sociale, nu ne putem lipsi de smartphone. Fiecare moment care nu are un scop specific este dedicat telefoanelor noastre. In loc sa folosim momentele libere pentru a ne relaxa sau pentru a observa realitatea din jurul nostru, noi le irosim in fata smartphone-urilor.

Sa actionam !
Haideti sa ne incepem ziua fara a verifica mesajele de pe Facebook ! In mod sigur nu pierdem nimic. In cazul in care folosim smartphone-ul pe post de ceas desteptator, haideti sa rezistam tentatiei de a vedea notificarile. Pauza de masa sa se desfasoare fara laptop sau smartphone. Astfel putem sa fim recunoscatori pentru mancarea din ziua aceea. Haideti sa nu mai folosim smartphone-ul inainte de culcare

sursa articolului aici

Reclame
Acest articol a fost publicat în Psihologie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Spuneti opinia dumneavoastra

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s