Cum sa stapanim abilitati noi


Toata lumea vrea sa isi dezvolte abilitati. Insa odata ce stim ce abilitate sa o dezvoltam se pune intrebarea : cum sa incepem? Tehnicile de invatare pot varia in functie de abilitatea pe care vrem sa o stapanim si de fiecare persoana in parte. Insa exista si cateva reguli generale pe care le putem urma.
Stapanirea unor noi abilitati nu e ceva optional in ziua de azi. Intr-o lume care se misca rapid, capacitatea de a deprinde noi abilitati este una dintre cheile succesului. Nu e suficient sa fim destepti ; trebuie sa devenim din ce in ce mai destepti. Haideti sa cautam constant oportunitati care sa ne permita sa ne extindem capacitatile in moduri in care s-ar putea ca, la Inceput, sa ne faca sa nu ne simtim intotdeauna in largul nostru. Dar ca sa progresam e necesara o Imbunatatire continua. In cautarea modului de invatare exista cateva principii pe care sa le urmam :

Sa verificam daca suntem pregatiti
Cand lucram la o noua abilitate sau competenta, sa ne punem doua intrebari si anume :
1. Obiectivul poate fi atins ?
2. Cat timp si cata energie pot dedica acelui proiect prin care sa dobandesc noua abilitate ?
Invatarea unei noi abilitati cere o dedicare extrema. Daca nu avem un scop realizabil si nu suntem pregatiti sa muncim din greu, nu vom ajunge prea departe.

Care este modul in care invatam cel mai bine ?
Unii invata cel mai bine citind sau uitandu-se la niste demonstratii sau sa asculte explicatii. Insa altii au nevoie de experienta efectiva, in care se implica personal. Ne putem da seama care este stilul nostru ideal de invatare daca privim in urma. Haideti sa reflectam asupra unora dintre experientele de invatare din trecut iar apoi sa facem o lista a celor bune si alta lista cu cele proaste. Acum sa ne punem intrebarea : Ce au avut In comun experientele bune, eficiente? Dar cele proaste? Identificand „firului rosu care trece prin toate” ne poate ajuta sa realizam care mediu de invatare functioneaza cel mai bine pentru noi.

Sa obtinem ajutorul cel mai potrivit
Daca solicitam sprijinul celorlalti, putem sa acceleram foarte mult procesul de invatare. Haideti sa gasim pe cineva in care avem incredere si care stapaneste bine abilitatea pe care vrem sa o dobandim pentru a ne oferi feedback.

Sa incepem cu pasi mici
Autoperfectionarea ne poate face sa ne simti coplesiti. Este bine sa alegem una sau doua abilitati pe care sa ne concentram odata iar apoi le impartim in obiective carora sa le facem fata usor.

Sa reflectam pe parcurs
Trecerea de la experimentare la stapanire, se face prin reflectarea la ceea ce invatam. Faptul ca vorbim despre progresul nostru, suntem ajutati sa obtinem un feedback valoros ne responsabilizeaza si cimenteaza schimbarea pe care am facut-o.

Sa ii invatam pe altii
Unul dintre modurile cele mai rapide de a invata un lucru nou si de a-l practica este sa ii invetam pe altii cum sa-l faca. Haideti sa impartasim ceea ce am invatat oamenilor cu care ne intalnim in diferite locatii cum ar fi : cafenele, restaurante, parcuri, piscine, etc.

Sa avem rabdare
Dezvoltarea unei noi abilitati nu se realizeaza peste noapte. De regula dureaza sase luni sau mai mult. Pana ce oamenii vor vedea ca stapanim acea abilitate, procesul poate dura mult mai mult

Sursa articol : aici

Spuneti-va parerea la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.